Local derbies (1): Ipswich Town v Norwich City

In de afgelopen jaren heb ik regelmatig het genoegen gehad om local derbies te mogen bezoeken en stuk voor stuk waren dit wedstrijden met een meerwaarde vanwege de extra sfeer die in en rond het stadion aanwezig was. Een van de leukste derbies was de East Anglia derby tussen Ipswich Town uit Norfolk en Norwich City uit Suffolk. Vooraf had ik geen idee dat deze derby nou zo heel speciaal was, maar qua sfeer en animositeit zijn dit waarschijnlijk de beste derbies geweest die ik tot nu toe heb bezocht.

De eerste East Anglia derby (soms ook wel grappig The Old Farm genoemd) werd al gespeeld in 1902 toen beide clubs nog op amateur niveau speelden. Norwich City werd een profclub in 1905 en Ipswich Town ging pas relatief laat professioneel in 1936. De eerste league match tussen beide clubs werd dan ook pas in 1939 gespeeld. In totaal is de derby nu 139 keer gespeeld, waarbij Ipswich Town 59 keer heeft gewonnen, Norwich City 52 keer en 27 keer was een gelijkspel het resultaat.

De eerste keer dat ik de derby bezocht was in 2006, toen Norwich City het goed deed in The Championship en Ipswich Town een beetje een kleurloos seizoen draaide. De wedstrijd werd afgetrapt op het bizarre tijdstip van 11.30, zodat beide supportersgroepen geen kans hadden om zich vol te laten lopen in de pub. Er was ook vrij veel politie op de been en eenmaal in het prachtige Portman Road bleken we naast het uitvak te zitten, wat nog eens extra bijdraagt aan de sfeer. Van de wedstrijd heb ik destijds dan ook weinig meegekregen, omdat het volgen van alle banter tussen de fans voor enorm veel vermaak zorgde. Na een vroege voorsprong voor Norwich City vocht Ipswich Town zich uiteindelijk terug in de wedstrijd en won deze derby met 3-1. De eerste kennismaking met de East Anglia derby was prima bevallen en smaakte naar meer.

De return volgde een jaar later, toen het lukte om ook tickets te regelen voor dezelfde East Anglia derby, maar dan op Carrow Road, de thuisbasis van Norwich City. Aangezien Norwich een stuk noordelijker ligt, laat de reis daar naar toe meer zien van East Anglia en het rollende boerenlandschap was het aanschouwen meer dan waard. Carrow Road ligt net buiten het centrum en hoewel het vanuit groundhoppers optiek niet zo speciaal is als Portman Road, is het toch een mooi en sfeervol stadion dat eigenlijk altijd vol zit. De autoriteiten gunden ons nu ruim een uur extra, maar een 12.45 kick-off is nog steeds belachelijk vroeg en zorgt helaas vaak voor wat minder sfeer omdat veel mensen nog wakker moeten worden. Ook nu was het weer gelukt om een plek naast het uitvak te regelen en ook nu was de sfeer weer prima. Dit werd ook nog eens extra benadrukt door het scoreverloop, want nadat Norwich City op voorsprong was gekomen, lukte het Ipswich Town ook nu weer om terug te komen in de wedstrijd. Uiteindelijk werd het een 2-2 gelijkspel en ook deze wedstrijd was weer erg geslaagd qua sfeer.

Hoewel andere derbies als bijvoorbeeld Arsenal v Spurs en Manchester United v Manchester City meer aanspreken bij het grote publiek, blijken ook derbies als de East Anglia derby zeer de moeite waard te zijn om die speciale derby sfeer mee te maken.

Advertenties

0 Responses to “Local derbies (1): Ipswich Town v Norwich City”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
Categorieën

Archief

Advertenties

%d bloggers liken dit: