What’s in the Name?

Sir Henry Percy is een persoon die waarschijnlijk bij niet heel veel mensen bekend is. Waarom wordt hij dan genoemd? Dat zit alsvolgt; hij heeft namelijk een bepaalde connectie met de voetbalclub Tottenham Hotspur.

De vader van Henry Percy was de 1e Graaf van Northumberland, een streek in Engeland. Henry Percy werd geboren op 20 maart 1364. Als oudste zoon van de Graaf kwam hij al snel terecht in het leger. Eerst vocht hij tegen de Schotten, samen met het leger van zijn vader. Later werd hij naar Calais (Frankrijk) gestuurd om daar grondgebied te veroveren. Echter kort na die uitzending werd hij alweer teruggeroepen naar Engeland om het leger te helpen bij het verdedigen van een aanval van de Fransen.

Later zou hij samen met zijn broer de Schotten terugdringen van Engels grondgebied. De Schotten waren Engeland binnengedrongen bij Northumberland, het grondgebied van Percy’s vader. Toch kwam Henry niet helemaal ongeschonden uit de strijd, hij werd gevangen genomen door de Schotten maar weer vrijgelaten door een flinke som geld te betalen.

Een belangrijke stap voor de familie van Henry Percy was de aansluiting bij Henry Bolingbroke (House of Lancaster) die later de bekende King Henry IV of England werd. Percy kreeg de beschikking over een aantal kastelen, grote stukken land en werd leider van een leger. Hij werd gezien als een geweldige vechter en een grote held. Hij had een staat van dienst als beschermer van zijn land en de mensen zagen hem als voorbeeld.

In de jaren daarna liet Percy ook een huis bouwen in Londen. Dat zogenaamde Percy House staat er nu nog steeds, net als 125 jaar geleden.

Wat heeft dit allemaal te maken met het ontstaan van voetbalclub Tottenham Hotspur? Bij de oprichting van deze voetbalclub, in het begin van de jaren 80 van de 19e eeuw, moest er natuurlijk een naam voor die club worden bedacht. De jongens die de club wilden oprichten kwamen allemaal uit de buurt van Northumberland Park. Daarnaast gingen de verhalen dat de grote held Sir Henry Percy vroeger in een huis in hun buurt had gewoond, het zogenaamde Percy House.

Een originele naam voor de nieuwe club was een vereiste. De oprichters van de club vonden eerst ‘Northumberland Rovers’ wel een mooie naam voor de nieuw geboren club. Dat was alleen niet een heel originele naam. Ze hadden eigenlijk geen andere ideeën en lang leek het erop dat de nieuwe voetbalclub ook echt Northumberland Rovers ging heten. Echter net voordat die naam ook daadwerkelijk in gebruik zou worden genomen kwamen een aantal jongens met een beter idee. Zij hadden namelijk over de geschiedenis van Engeland gelezen en hadden het over Sir Henry Percy gehad. Zij waren ook te weten gekomen dat die oorlogsheld van vroeger op hun grond had gewoond.

Sir Henry Percy werd eigenlijk nooit bij zijn eigen naam genoemd. Nee, vanwege zijn impulsieve handelingen tijdens gevechten kreeg Henry Percy een bijnaam. Onder die bijnaam staat hij beter bekend, hij werd dan ook vaak bij die naam genoemd. Die beroemde bijnaam was Harry Hotspur. Harry Hotspur, de oorlogsheld van vroeger zou de man moeten zijn waarna de nieuwe club vernoemd moest gaan worden.

De oprichters wilden graag een originele naam, die hadden ze nu gevonden. De jongens stemden in met het plan en vernoemden hun club naar de oorlogsheld. Hotspur Football Club was nu officieel een vereniging en kon gaan beginnen met de werkzaamheden waarvoor ze bedoeld was; voetbal.

Op de 5e van september van het jaar 1882 werd de club opgericht. De club ging zijn wedstrijden spelen op Tottenham Marshes. Er werd een bestuur aangesteld die ook meteen een aantal regels bekend maakte die zouden gaan gelden voor de club. Een van die regels ging over het te dragen tenue. Het uniform moest navy blue zijn met het logo, ondermeer met een H, links op de borst. Ieder lid zou dit tenue moeten dragen, men zou ervoor zorgen dat het betaalbaar werd voor 8 september van het jaar 1883.

In die begintijd werd door de jongens af en toe hun schooluitkering aan de club betaald zodat zij weer wat geld hadden. Zo kwam er een begin aan de geschiedenis van Tottenham Hotspur Football Club.

Overigens liep het niet zo goed af met Harry Hotspur, hij werd door de Schotten onthoofd…

Advertenties

0 Responses to “What’s in the Name?”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
Categorieën

Archief

Advertenties

%d bloggers liken dit: